0186 - 572 044 info@reedyk.eu

Wat kan waterstof voor jou, als ondernemer, betekenen?

We worden met zijn allen uitgedaagd om op een andere manier te kijken naar ons energiegebruik. Voor de toekomst zetten we in op minder gebruik van fossiele brandstoffen en meer gebruik van hernieuwbare energie. Veranderen begint vaak bij de techniek. Ook nu zie je dat we dankzij aanpassingen in ons gedrag maar zeker ook door innovaties al steeds zuiniger omgaan met energie, water en grondstoffen.

Het “waarom” we tegenwoordig anders kijken naar energieverbruik is voor iedereen duidelijk maar het “hoe” dat is voor veel bedrijven nog een ingewikkeld vraagstuk.

Wij zijn al langere tijd bezig met die belangrijke “hoe”vraag. Want iedereen kan heel hard roepen dat het energiegebruik moet veranderen maar uiteindelijk heb je bedrijven en vooral mensen nodig die weten hoe je die veranderingen daadwerkelijk vorm kunt geven. Niet alleen in de theorie maar vooral ook in de praktijk.

Wij zijn koploper op het gebied van innovatie. Dat zit nu eenmaal in ons DNA en diep geworteld in onze bedrijfscultuur. Het was dan ook een logische keuze om, de afgelopen jaren, fors te investeren in de ontwikkeling van onze kennis over waterstof. Door samenwerkingsverbanden aan te gaan met partijen zoals Hyundai (brandstofcel) en Enapter (electrolyser zie afbeelding 1) werken wij aan betrouwbare, duurzame en vernieuwende maatwerkoplossingen.

Afbeelding 1 electrolyser

Met hernieuwbare (zonne-) energie en leidingwater kun je met behulp van een electrolyser groene waterstof maken. Een electrolyser is een apparaat waar leidingwater en elektriciteit in gaan. Binnenin splitst het zich in waterstof en zuurstof met als bijvangst restwarmte die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld te verwarmen of te drogen. Bij het maken en verbruiken van groene waterstof is er geen uitstoot omdat je gebruik maakt van duurzame energie. Er vindt op geen enkel moment verbranding plaats van fossiele brandstof.

Grijze en blauwe waterstof worden gemaakt met behulp van aardgas of kolen. Hierbij komt CO2 vrij. Bij blauwe waterstof wordt de CO2-uitstoot afgevangen en opgeslagen in onder andere lege gasvelden

Waterstof is een energiedrager

Waterstof is een energiedrager die het mogelijk maakt om hernieuwbare energie op te slaan en te transporteren. Met waterstof kun je zwaar materieel electrificeren waarbij de machine in staat blijft om veel vermogen en kracht te leveren over een langere periode. Essentieel voor het functioneren van kranen, treinen, trekkers, veldrobots, tugmasters, bussen maar bijvoorbeeld ook schepen

Wat kunnen wij voor jou betekenen met onze kennis over waterstof

Met onze kennis over waterstof kunnen wij jouw zware materieel ombouwen naar een duurzamere 2.0 versie. Een versie die voldoet aan de zero emissie eisen zonder dat de gehele machine of installatie vervangen moet worden. Een nieuwe machine kopen vraagt om grote investeringen. Kostentechnisch is het veel interessanter voor je om slechts dat deel aan te passen dat nodig is om klimaatneutraal te kunnen werken.

Waterstof kan ook toegepast worden om een tijdelijke of back-up stroomvoorziening te faciliteren zonder CO2 uitstoot. Doordat het stroomnet overbelast raakt wordt de nieuwe generatie generatoren snel omarmd door de markt. Met een waterstofgenerator ben je niet langer afhankelijk van fossiele brandstof of een oplaadkabel. Ook als je aansluiting te klein is voor je stroomverbruik biedt deze generator uitkomst. Met name voor de bouw die vanaf 2030 emissievrij moet zijn, zijn deze generatoren de oplossing. Maar denk bijvoorbeeld ook aan evenementen die op deze manier zelfvoorzienend en klimaatneutraal zijn.

Het tanken van waterstof is vergelijkbaar met het tanken van fossiele brandstof en gaat vele malen sneller dan laden met een stekker. Het grote voordeel hiervan is dat je je werkzaamheden niet lang hoeft te onderbreken. Mocht het al nodig zijn om tussendoor te tanken dan ben je binnen no-time weer operationeel. Een waterstofgenerator maakt geen geluid, trilt niet, stoot geen CO2, stikstof, roet of fijnstof uit en kan dus veilig geplaatst worden in een bebouwde omgeving zonder overlast te veroorzaken.

In de toekomst is het mogelijk om als ondernemer een gesloten keten te ontwikkelen en zelfvoorzienend zijn in je energieverbruik. Met zonnepanelen of een windmolen wek je zelf hernieuwbare energie op. Wat je direct nodig hebt gebruik je rechtstreeks en van het overige maak je waterstof met behulp van een electrolyser. Op die manier kun je de opgeslagen hernieuwbare energie gebruiken daar en wanneer jij het nodig hebt en ben je niet meer afhankelijk van het stroomnet.

Zo kan bijvoorbeeld een boerenbedrijf geheel zelfvoorzienend zijn in de energiebehoefte en de overcapaciteit doorleveren aan derden.
Met de opgewekte groene energie kan de boer zijn woning en bedrijf rechtstreeks voorzien van energie. Om te verwarmen, te verlichten en bijvoorbeeld te drogen. Daarnaast kan hij de bijvoorbeeld de heftruck opladen. Van de energie die niet direct nodig is, wordt met behulp van de electrolyser waterstof gemaakt die hij op kan slaan in transporteerbare cilinders. Daarmee wordt het mogelijk om hernieuwbare energie te gebruiken op de plaats en het tijdstip dat de boer het nodig heeft. Met een verplaatsbare brandstofcel ontstaat er een off-grid stroomvoorziening, kan de trekker rijden of de beregeningspomp in werking gezet worden. Zo zijn boeren niet langer afhankelijk van het stroomnet, een oplaadkabel of van het moment dat de zon schijnt. 

Chat openen
Vragen? Stuur ons een bericht.
Hallo 👋
Heeft u vragen stel ze hier.