0186 - 572 044 info@reedyk.eu

VEEL VOORKOMENDE VRAGEN OVER WATERSTOF

Het afgelopen jaar zijn wij op veel events aanwezig geweest om de e-robotiller te presenteren aan het grote publiek. Op deze bijeenkomsten delen we onze kennis over waterstof en horen we graag van bezoekers hoe zij de toekomst zien. Omdat waterstof nog geen heel bekende materie is krijgen we regelmatig dezelfde vragen. We hebben de vragen verzameld en proberen hieronder een duidelijk antwoord te geven. Mocht u nog iets missen of een aanvulling hebben. Laat het ons gerust weten. Deze pagina is altijd “under construction” en we houden hem zo actueel mogelijk. Deze pagina hebben we op het laatste bijgewerkt op 2 september 2022.

Wat is waterstof?

Waterstof (H2) is een kleurloos, geurloos, smaakloos, niet-giftig en brandbaar gas. Van nature komt het in kleine mate in de atmosfeer voor. Waterstof kan energie dragen, het is geen energiebron. De energie die je op kunt slaan in waterstof komt bij verbranding weer vrij. De groene, grijze en blauwe waterstof zijn de meest bekende varianten.

Hoe wordt groene waterstof gemaakt?

Met hernieuwbare Wat (zon, wind of waterkracht) en water kun je met behulp van een electrolyser waterstof maken. Een electrolyser is een apparaat waar leidingwater en elektriciteit in gaan. Binnenin splitst het zich in waterstof en zuurstof met als bijvangst restwarmte die je kunt gebruiken om te verwarmen of te drogen. 

Wat is het verschil tussen groene, blauwe of grijze waterstof?

Grijze en blauwe waterstof worden gemaakt met behulp van aardgas of kolen. Alleen bij blauwe waterstof wordt de CO -uitstoot afgevangen en opgeslagen.

Wat zijn de voordelen van waterstof?

Het grote voordeel van waterstof is dat je het kunt samenpersen en kunt opslaan in cilinders. Deze cilinders kun je transporteren. Dat houdt in dat je energie kunt gebruiken waar je wilt en wanneer je wilt. Je hoeft niet meer te wachten tot het waait of de zon schijnt. En het belangrijkste de bron is onuitputtelijk. 

Hoe kan je waterstof als energiedrager inzetten op locatie?

Waterstof is geen energiebron maar een energiedrager. Er is een brandstofcel nodig waarin waterstof direct omgezet kan worden in elektriciteit. Een waterstof-brandstofcel produceert elektriciteit zonder enige vervuiling. De enige bijproducten zijn  water en restwarmte. Het is het omgekeerde proces van de elektrolyser. 

Voor welke toepassingen is (groene) waterstof de ideale oplossing?

Waterstof is uitermate geschikt om in te zetten bij zwaar en mobiel materieel. Denk aan bouwkranen, veldrobots voor de landbouw, schepen, treinen, buldozers etc. Met behulp van waterstof kun je veel vermogen leveren voor een langere periode. Daarnaast gaat tussentijds tanken net zo snel als met fossiele brandstoffen. Dit in tegenstelling tot elektrische voertuigen. Die moeten uren onder stroom staan om te laden alvorens je weer verder kunt met je klus. 

Kan waterstof op termijn de zware dieselgeneratoren vervangen?

Er zijn al waterstofgeneratoren op de markt die dieselgeneratoren vervangen.

Wat zijn de voordelen van een waterstofgenerator?

Een waterstofgenerator kun je gebruiken als tijdelijke of back-up  stroomvoorziening als opladen te tijdrovend is. Met inzet van een aggregaat op waterstof kun je zelfvoorzienend zijn op locatie ook bij zero emissie eisen of bij onvoldoende netcapaciteit. 

Gaat waterstof een grote rol spelen in de energietransitie?

Waterstof speelt al een grote rol in de energietransitie. Er worden grote contracten afgesloten om waterstof te produceren, er worden fabrieken gebouwd en er wordt in de infrastructuur voorzien. Op dit moment is ongeveer 20% van ons energieverbruik elektrisch en 80% wordt voorzien uit aardgas of fossiele brandstof (benzine, diesel). Dat zal snel veranderen doordat we steeds meer elektriciteit gaan produceren met behulp van wind, zon en waterkracht. In een aantal gevallen is elektrificatie geen oplossing. Denk hierbij vooral aan zwaar materieel en bedrijfsprocessen waar hoge temperaturen voor nodig zijn. In deze laatste gevallen voorziet waterstof in de behoefte. Daarnaast speelt waterstof een belangrijke rol omdat we nu in staat zijn om hernieuwbare energie op te slaan zodat we het kunnen gebruiken waar en wanneer we willen. Ook als de zon even niet schijnt of we niet bij het juiste stopcontact staan.

Is Nederland het enige land waar waterstof een grote rol speelt in de energietransitie?

Nee, zeker niet. Nederland probeert wel één van de koplopers te blijven. Andere landen zoals Chili, Noorwegen, Australië maar ook China zijn erg actief met groene waterstof.